Våra fiskar

Fiskgrossistens sortiment av fisk

Låt dig inspireras av våra fiskar

Här kan du läsa om våra fiskar, om de olika fisksorterna och även länka dig
vidare till goda recept.

Blev du sugen på några av våra fiskar, välkommen med att göra din beställning hos Fiskgrossisten!

Torsk – en av våra mest älskade fiskar

Torskfilé benfri

Den milda  smaken hos torsken gör den till en mycket allsidig fisk. Den passar till att steka, koka (sjuda), gratäng och till fiskgryta. En bra innertemperatur vid sjudning eller i gratäng är 55 grader. Använder man torsk till gryta eller soppa så kan ett bra tips vara att lägga i de råa filébitarna som sista moment så att de ej blir överkokta. Att torskfilén är benfri eller byxad som man också säger innebär att mittbenen intill ryggen på torsken är bortskurna.

Torskrygg

Den finaste biten på torsken är ryggbiten. Det är den tjocka biten på filén som man skär ut. Den lämpar sig utmärkt att koka t.ex. med skirat smör och pepparrot. Men både ugnsstekning och grillning passar också bra. Ett bra tips är att servera torskryggen med klassiska köttillbehör såsom baconlindad torskrygg med rödvinssås– succé!

Sejfilé benfri

Sejen tillhör torskfamiljen. Den kan med fördel bytas in i de flesta recept som innehåller torsk. Den är fast i konsistensen och passar utmärkt att steka eller grilla, men även att ha i fiskgratäng eller i fiskgrytor. Vid brist på tid så lägg filén i folie, salta och peppra, lägg på en klick smör. Grädda på 175 grader i 10 minuter, servera tillsammans med sallad som du gör i ordning under tiden fisken är i ugnen – Snabbmat när den är som bäst!

Koljafilé benfri

Koljan är smakmässigt mycket lik torsk men den är något fastare, många menar också att den har en liten skaldjurssmak. Koljan är en stärkelserik fisk så den lämpar sig utmärkt att mala och använda till fiskpaté eller hemmagjorda fiskbullar. Bra användningsområden är stekning, grillning, kokning och till fiskgryta.

Marulksfilé 

Köttet hos marulken är vitt, fast och sött och jämförs ofta med hummerns.
Marulken smakar bra hela året.

Recept på marulk

Laxfilé

Laxfilé är en av de vanligaste fisksorterna på våra matbord. Detta beror så klart på laxens stora variations möjligheter. Den passar utmärkt till att steka, koka, grilla, ugnsteka mm. Att den dessutom är hälsosam på grund av dess höga innehåll av omega-3 fettsyror gör ju inte saken sämre. Följande temperaturer rekommenderas för laxfilé: Mediumstekt 48°C och för genomstekt rekommenderas 52°C i innertemperatur. 

Recept på lax

Rödspättafilé benfri

Rödspättafilén är en allsidig fiskfilé. Stekt i smör tillsammans med remoulad sås och kokt potatis är en klassiker som nog de flesta känner till. Ett vanligt sätt att tillaga rödspättafilé är också att rulla dem och koka de i en gratängform i ugnen med vitvinssås på toppen. Rödspättan går även utmärkt att dubbelpanera om man vill utmana Wienerschnitzeln lite! Den är mild i smaken, undersidan av fisken blir vita filéer och översidan av fisken blir lite mörkare i färgen.

Sillfilé

Sillfilé är en mycket nyttig fisk, den är oerhört rik på omega-3 fetter som bl. a har en gynnsam inverkan på blodfetter och blodtryck. Den är också rik på D-vitamin. Det vanligaste tillagningssättet är panerad och stekt i smör tillsammans med rårörda lingon och potatismos. Får man några bitar stekt sill över så går den utmärkt att lägga in i 1-2-3 lag (en del ättika, två delar socker och tre delar vatten) så får man sin egen stekt inlagd sill. Vill man ha skinnfria filéer så är de oftast lätt att dra av skinnet. Då får man i stort sett helt skinn- och benfria sillfiléer, så kallad dragen sillfilé.

Pilgrimsmusslor (Scallops)

Pilgrimsmusslor kan ätas rå, t.ex. som sushi, men det vanligaste är nog att man lätthalstrar den eller grillar snabbt. Men tänk på att inte tillaga de för länge, resultatet kan då bli segt och torrt. Pilgrimsmusslor är en delikatess som blir mer och med populär. Ett tips kan vara att droppa lite färsk citronsaft över musslorna strax innan servering.

Blåmusslor

Musslor är en lättlagad delikatess som har många användningsområden, till exempel soppor, grytor, såser, vinkokta, gratinerade mm. Hela innehållet går att äta. Alla musslor som säljs är kontrollerade så att de är fria från algifter. Moulesmarinières är en mycket populär musselrätt. Fantastiskt gott och lätt att tillaga.

Bra att veta om fisk

Gott nyttigt enkelt

Ät mer fisk så mår du bättre. Den är rik på protein, vitaminer och mineralämnen. Även fettet som finns i fisk är mycket nyttigt då det innehåller fleromättade omega-3 fettsyror som bl.a kan förebygga högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar.

Färsk fisk?

Av gammal tradition tror många att den fisk som ligger på mat bordet idag, fiskades igår. Detta stämde förut när vi hade många små fiskebåtar som fiskade nära sina landningshamnar. Idag har vi en fiskeflotta som ligger långt hemifrån och kanske ligger ute hela veckan innan fisken landas. Den hantering och logistik vi har idag är effektiv i alla led och ledorden är obruten kylkedja!

Vissa arter skall konsumeras färska medan andra arter gärna skall ligga och ”möra till sig”

i likhet med kött. Arter som skall tillagas omgående är makrill och vitling medan arter som rödspätta, hälleflundra och sjötunga gärna kan ligga i någon vecka. Men det är viktigt att lära sig att se färskheten, främst när det gäller helfisk. När vi hanterar filéer blir det genast svårare och vi får lita till vårt luktsinne.

Fisk skall rensas snarast efter fångst eftersom den då får en ökad hållbarhet. Av tradition lämnas makrill och insjöfisk hel. Många kockar anser att gädda, abborre och gös då blir bättre i smak och konsistens.
Tre delar av fisken kan användas vid en färskhetskontroll; ögon, gälar och slemmet på skinnet. Men det är också viktigt att använda sitt sunda förnuft. När fisken inte är bra, luktar den inte bra!

Matlagningstips